Barcelona i Spanien

Parc de la Ciutdella - Barcelonas största park


Parc de la Ciutadella är Barcelonas största park och ligger centralt belägen i staden. I parken finns ett zoo, en konstgjord sjö, en fontän och några museer. I mitten av parken är det katalanska parlamentet inhyst i en stor och pampig herrgård från 1700-talet. Under det spanska tronföljdskriget (1700-1714) så uppförde man en stor fästning på den plats där parken nu ligger. Fästningen skulle säkra centralregeringen i Madrids grepp om staden Barcelona.

Vid tiden för färdigställandet av borgen så var den Europas största fästning, men de hatades intensivt av Barcelonas katalanska invånare. Denna enorma symbol för den centrala regeringen finns inte kvar i dag, utan revs mellan 1869 – 1878. En kyrka från den här tiden behölls dock, precis som den pampiga byggnad som nu fungerar som katalanernas parlament. Alla andra spår av fästningen är tyvärr borta, men rivandet gav plats till den vackra park som under 1800-talets sista decennier växte fram här.

Parken påbörjades under 1880 –talet och man ville skapa en centralt belägen stadspark. Arbetet gick långsamt fram, men under en period på 1880-talet byggdes ett flertal ståtliga byggnader. Bland dem återfins Castel dels Tres Dragons, som gavs utformningen av en medeltida borg. Den användes som utställningobjekt under världsutställningen i Barcelona år 1888 och hade även en mycket fin restaurang som besöktes av prominenta gäster. Numera fungerar borgen som hemvist åt museet, Museo de Zoologica.

Den förnämsta sevärdheten i Parc de la Ciutadella anses av de flesta var Parc Zoologic – Barcelonas zoo. Djurparken är hela 30 hektar stor och hyser mer än 7000 djur. Förr fanns en mycket berömd albino–gorilla vid namn Blomm de Neu i parken, men han gick tyvärr bort år 2004. Parken ståtar också med en mindre sjö, där du kan hyra en liten båt och ta en avkopplande roddtur. I parken finns även ett flertal statyer; den mest framträdande är en gigantisk staty i sten föreställandes en mammut.

I parken norra hörn ligger Cascada, en triumfbåge som byggdes till utställningen 1888. Cascada har både vattenfall och fontän och är mycket vacker att beskåda. Arkitekturen går i barock stil och ritades av den berömde spanske arkitekten Josep Fontsére. Konstruktionen tog hela sex år att slutföra.Hem

Sevärdheter

Transport

Kultur

Allmänt

Sport
Copyright (c) 2007 Barcelonaresan.se