Barcelona i Spanien

Carrer de Montcada

Carrer de Montcada är den mest autentiska medeltida gatan i Barcelona. Carrer Montcada är en smal gränd som överskuggas av utskjutande snedtak. Gatan är omgiven av gotiska paltats som härstammar från 1200-talet. Husen har dock förändrats över tiden, framförallt på 1600-talet skedde en stor ombyggning av fasader. Numera är Casa Cervelló Gudice med gatunummer 25 den enda bevarade orginalfasaden. Det finns ett par saker att spana in på Carrer de Moncada. Först och främst har vi textilmuseet, Museu Textil d´Indumentria här visas tyger och kläder från 300-talet och framåt. Gatunummer 12. Musset har öppet mellan 10:00-18.00 tisdag –lördag samt 10:00-15.00 på söndag och allmän helgdag. Det är stängt på nyårsdagen, 1 maj, Midsommardagen samt juldagen och annandag jul. Under 1:a söndagen i månaden så är det gratis inträde. Textilmuseet kombinerar mode med historia och det som sticker ut mest bland de imponerande samlingarna är kanske kläderna från 1600-talets fina salonger och det europeiska modet på 1930-talet. Textilmuseet har även ett alldeles utmärkt litet café som du bar inte får missa. Lite längre upp på gatan, med nummer 28, hittar du en av Barcelonas mest kända champagne- och cavebarer, El Xampanyet. Här kan du beställa en delikat drink, men räkna med att det svider lite i plånboken.

PÅ Carrer de Montcada ligger också det berömda Pablo Picassomuseet. Picasso kom till staden som 14-åring och studerade på konstskolan och upplevde senare en lycklig och bohemisk del av sitt liv i den katalanska staden. Vid 23-års ålder lämnade han dock Barcelona för Paris. Picassomuseet är värt att besöka enbart för de fem gamla herrgårdar som utgör museet. Inuti hittar du en permanent samlingar av 3500 verk av Picasso. Alla är från hans yngre dagar då han var bosatt i staden. Det finns även teckningar som han utförde som nykommen till Paris och även dystra målningar från hans så kallade svåra period. Oavsett vad du väljer att fördjupa dig i så framträder bilden av en alldeles enastående konstnär.
På Carrer De Montcada lär du känna det gamla högborgerliga Barcelona. Det är en upplevelse i sig att bara går runt och strosa och titta på fasaderna som går i renässansstil. Att det sedan finn en del vackra herrgårdar som rymmer konstgallerior och flotta restauranger gör ju naturligtvis inte upplevelsen sämre.

Hem

Sevärdheter

Transport

Kultur

Allmänt

Sport
Copyright (c) 2007 Barcelonaresan.se