Barcelona i Spanien

Basilica de Santa Maria del Mar

En vacker kyrka som har en sakral akustisk som lämpar sig ytterst väl för större konserter. Kyrkan är ett av de bästa exemplen på katalandsk-gotisk byggnadskonst och är naturligtvis värd en timme av din tid under Barcelona-vistelsen.

Denna vackra kyrka går i gotisk stil och ligger i Barcelonas medeltida stadsdel, Ciutat Vella. Kyrkan har en underbar akustisk och det hålls ofta konserter här. Santa Maria del Mar är unik i sitt slag eftersom kyrkan är den enda i hela Spanien som helt går i katalandsk-gotisk stil. Kyrkan kunde byggas tack vare omfattande donationer från köpmän och skeppsbyggare, själva konstruerandet av kyrkan tog endast 55 år, vilket är en mycket ett tempo som helt saknar motstycke under medeltiden. Byggnationen ägde rum mellan år 1329-1379. Enligt legenden så var alla arbetsföra män i La Riberia involverade i byggandet, detta gav Santa Maria del Mar ett speciellt rykte om sig att vara en kyrka för den vanliga människan och arbetare. Avbildningar av arbetet finns inuti kyrkan i form av stenreliefer.

Trots den korta byggnadstiden så är Santa Maria del Mar långt ifrån något slarvbygge med sin enhetliga in- och utsida. På västra fasaden hittar du ett rosettfönster från 1400-talet som speglar jungfruns kröning. Målat glas från 1400-1700 – talet skänker ljus åt till det breda mittskeppet och de höga sidoskeppen. Huvudskeppet mäter hela 13 meter medan sidoskeppen är 6,5 meter breda.

Tyvärr förstördes en stor del av inredningen och kyrkokoret under det spanska inbördeskriget (1936-1939). Detta var tragiskt i sig, men skapade i sin tur utrymme för en enkelhet och rymd som kyrkan än i dag bibehåller. Kyrkan är mycket populär som bröllopskyrka och under vigselcermonierna brukar Santa Maria del Mar bada i ljus från hundratals kandelabrar. Kyrka när öppen för allmänheten alla dagar 9:00-13:00, samt 16.30 -20:00. På söndagar slår kyrkan upp portarna vid klockan 10:00. Inträdet är fritt alla dagar. Du hittar den imponerande basilikan vid Plaza Sta Maria.Hem

Sevärdheter

Transport

Kultur

Allmänt

Sport
Copyright (c) 2007 Barcelonaresan.se